ESCOLA
|
POBLACIÓ
|
COMARCA
|
Col·legi Virgen del Carmen
|
Santa Coloma de Gramenet
|
Barcelonès
|
PRIMER PLAT: Pa
amb tomàquet i embotits
|
||
INGREDIENTS
|
PROCÉS D’ELABORACIÓ
Es frega les llesques de pa amb mig tomàquet i es
posa un raig de bon oli d’oliva i un pessic de sal.
L’all es pot fregar, si agrada, abans del
tomàquet.
Els embotits es van posant a sobre de la llesca de
pa al gust de cadascú.
|
|
SEGON PLAT: Xai
al forn
|
||
INGREDIENTS
|
PROCÉS D’ELABORACIÓ
Netegem bé tota la carn. Quan la compreu,
digueu que és per fer al forn i que us marquin els talls.
Salem la carn
per totes dues bandes. I l'empebrem també.
Ara, col·locarem una base de branques de romaní en
una safata de forn. A sobre hi posarem la carn que ruixarem amb suc de
llimona. Podeu deixar els talls de llimona pel mig. Ho reservem i,
mentrestant, escalfem el forn a 160º C graus. Ara, preparem uns alls i
el greix.
Sense esperar que sigui l'oli calent, hi posarem
els alls a daurar una mica. A continuació, ruixeu tota la carn amb
aquesta barreja de greix i alls. Posarem la carn al forn i la deixarem
fer uns 90 minuts inicials.
Anem a per la guarnició. Mentre es fa la carn,
podeu rentar unes patates i partir-les per la meitat.
Peleu un parell o tres de cebes també, i
reserveu-les.
Col·loqueu les patates en una safata de forn.
Quan hagin passat uns 30 minuts de cocció del xai,
omplirem un got per la meitat amb brandi.
I l'altre meitat amb aigua. Podeu fer servir vi
ranci o vi blanc, si voleu.
L'abocarem sobre la carn i ho deixarem coure els
60 minuts més que queden.
Li donarem la volta a cada tros... i ho
ruixarem amb el seu propi suc. Ho tornarem a coure 90 minuts més, a 160-170º
graus també.
En aquest punt podeu posar també les patates, a la
part baixa del forn, i que es vagin fent.
No oblideu ruixar tant la carn com les patates amb el suc de la carn.
Passats els 90 minuts les patates estaran cuites i
les haurem de retirar del forn temporalment. En aquest punt, hi
afegirem la ceba tallada a trossos per sobre de la carn.
I ho deixarem fer de 30-40 minuts més, però ara a 200º graus.
De tant en
tant, volteu la carn.
Com veureu, i en total, el xai haurà estat al forn
un mínim de tres hores.
|
|
POSTRES: Crema
Catalana
|
||
INGREDIENTS
1 litre de llet
6 rovells d'ou 200 g de sucre 40 g de midó ó farina de blat de moro (tipus Maizena) color alimentari groc ou (opcional) pela de llimona canyella en rama |
PROCÉS D’ELABORACIÓ
En
un cassó posarem a bullir 2/3 parts de la llet.
Afegirem uns tos de pela de llimona. Cal evitar
tal com sigui possible la part blanca.
Incorporem també un canonet de canyella (o
dos petits). Ho escalfem. No cal que arribi a bullir per aromatitzar
la llet amb la llimona i la canyella, serà suficient que la llet estigui molt
calenta. Preparem els rovells en un bol apart. Recordeu que
estic fent la meitat de la fórmula. Ara, barrejarem amb els rovells la
1/3 part de la llet que no hem escalfat. Incorporem el sucre. I
ara afegirem la "Maizena". Retirem la pela de llimona i canyella de la
llet. Tirem la llet passant-la per un colador. Tornem a posar el cassó al foc
(a foc mig-baix) i amb una cullera de fusta anirem remenant poc a poc. Passats
pocs minuts notareu que comença a espessir. Escudellem la crema en
cassoletes individuals de fang. És important tapar la crema amb una
mica de paper cuisson o film. D'aquesta manera evitarem que es formi un tel,
Deixeu-la refredar a temperatura ambient i quan sigui freda conserveu-la a la
nevera.
La crema catalana es pot menjar sense cremar (com
si es tractés d'unes natillas), però us recomano que les cremeu minuts abans de servir.
|
diumenge, 11 de març del 2018
Gastronomia - Col·legi Virgen del Carmen - Santa Coloma de Gramenet
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada